VODIČ KROZ PROJEKTE – Gdje i kako doći do informacija?

Novosti i zanimljivosti

Tko objavljuje natječaje? Gdje se mogu pratiti novi natječaji? Često u moru podataka je teško doći do informacije koja vam treba, a da pri tome još ta informacija bude točna i pravovremena.

Ukoliko se do sada niste susretali s EU fondovima ili niste već provodili projekte (nacionalne ili iz EU fondova), internet pretraživanjem ćete doći do različitih stranica s često različitim informacijama koje vam neće značiti puno ili neće biti dovoljne za razumijevanje natječaja. No čak i ako imate ponešto iskustva s EU fondovima, ponekad će vam biti teško doći to prave informacije.

Kako bi vam uopće mogli opisati gdje ćete i kako doći do informacija, prvo je potrebno upoznati vas s osnovnim informacijama o EU fondovima. O tome smo već pisali, pa ukoliko želite znati više o EU fondovima, pogledajte članak Vodič kroz projekte – Što su EU fondovi?

Ovisno o tome koji tip natječaja vas zanima, koji pravni oblik imate osnovan, koje je vaše željeno ulaganje, te mnogim drugim kriterijima, informacije možete pronalaziti na nekoliko mjesta.

NATJEČAJI ZA PODUZETNIKE

Kako smo već definirali u našem Vodiču kroz projekte – Veličina poduzetnika i povezana poduzeća, poduzeće je subjekt koji obavlja gospodarsku djelatnost, bez obzira na njihov pravni status i način na koji se financira. To bi u praksi značilo da je poduzeće obrt, paušalni obrt, OPG, d.o.o, j.d.o.o, d.d. i ostali.

U ovoj kategoriji natječaja se najčešće potiču ulaganja u djelatnosti koje po NKD pripadaju slijedećim skupinama:

 • C Prerađivačka industrija
 • F Građevinarstvo
 • I Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane
 • J Informacije i komunikacije
 • M Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti
 • N Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti
 • P Obrazovanje
 • R Umjetnost, zabava i rekreacija
 • S Ostale uslužne djelatnosti

Ukoliko se vaša djelatnosti ne nalazi u jednoj od ovih skupina, ne znači nužno da nije prihvatljiva, nego najčešće postoje ograničenja i posebni kriteriji pod kojima su i ostale djelatnosti prihvatljive.

Kroz natječaje se uglavnom potiču ulaganja u opremanje prostora, nabavu opreme i strojeva, edukacije zaposlenika.

Natječaje financirane iz EU fondova najčešće raspisuju Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Osim njih, natječaji se mogu naći i na stranicama agencija koje provode projekte – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG BICRO i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU – SAFU.

Osim službenih stranica ministarstava, informacije o otvorenim EU natječajima možete pronaći i na stranicama eFondovi i Strukturni fondovi. Većina natječaja se objavljuje upravo na ove dvije stranice.

Postoji i mogućnost sudjelovati u kreiranju i komentiranju prijedloga natječaja koji će se objaviti. Za to vam je potreban korisnički račun na eSavjetovanju, platformi na kojoj ministarstva objavljuju prijedloge zakona, pravilnika, nacrta i natječaja.

 

NATJEČAJI ZA POLJOPRIVREDNIKE, ŠUMARE I RIBARE

U većini natječaja za poduzetnike je djelatnost poljoprivrede, šumarstva i ribarstva izuzeta iz razloga što postoji niz mjera namijenjenih isključivo subjektima koji se bave tim djelatnostima. Popis mjera možete vidjeti u našem Vodiču kroz projekte – Što su EU fondovi? u poglavlju Program ruralnog razvoja 2014.-2020.

U ovoj kategoriji natječaja se potiču ulaganja u djelatnosti koje po NKD pripadaju skupini:

 • A Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo.

To znači da se na natječaj mogu prijaviti poduzeća koja se bave djelatnošću koja pripada skupini A, najčešće bez obzira na pravni oblik (OPG, d.o.o, poljoprivredni obrt), no to ovisi o uvjetima natječaja.

Kroz natječaje se uglavnom potiču ulaganja u izgradnju i opremanje objekata, nabavu opreme i strojeva, ulaganje u obnovljive izvore energije.

Natječaje financirane iz EU i nacionalnih fondova najčešće raspisuje Ministarstvo poljoprivrede. Natječaji se mogu naći i na stranici agencije koja provodi ruralne projekte – Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – APPRRR, te na stranicama Uprave za ribarstvo.

Također možete sudjelovati u kreiranju i komentiranju prijedloga natječaja na eSavjetovanju, platformi na kojoj ministarstva objavljuju prijedloge zakona, pravilnika, nacrta i natječaja.

 

NATJEČAJI ZA UDRUGE I OSTALE CIVILNE ORGANIZACIJE

Iako na natječajima namijenjenim udrugama i ostalim civilnim organizacijama, prihvatljive djelatnosti organizacija najčešće nisu strogo određene, najčešće djelatnosti koji se potiču, po NKD pripadaju skupinama:

 • P Obrazovanje
 • Q Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi
 • R Umjetnost, zabava i rekreacija
 • S Ostale uslužne djelatnosti

No ukoliko se vaša djelatnosti ne nalazi u jednoj od ovih skupina, ne znači nužno da nije prihvatljiva, nego najčešće postoje posebni kriteriji pod kojima su i ostale djelatnosti prihvatljive.

Natječaji najčešće potiču partnerstva između udruga, poduzeća i javnih tijela, te su usmjereni na zapošljavanje nezaposlenih osoba, transfer znanja i aktivnosti koje će doprinijeti horizontalnim temama (jednake mogućnosti, održivi razvoj i zaštita okoliša, dobro upravljanje). U manjem omjeru su moguća i ulaganja u neophodnu opremu.

Natječaje najčešće raspisuju Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Natječaji se mogu naći i na stranicama agencija koja provodi projekte – Ured za udruge, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

 

Osim natječaja iz EU fondova, moguće je pronaći i nacionalne natječaje koji budu objavljeni na stranicama ministarstava, središnjih ureda, javnih organizacija, županija, gradova… Ovisno o interesima i željenom ulaganju poduzeća, potrebno je s vremena na vrijeme pregledati navedene web stranice.

S obzirom da se na dnevnoj bazi objavljuju deseci novih informacija, poduzetnici često od drugih obaveza ne stignu sve popratiti. Iz tog razloga vam nudimo i usluge monitoringa natječaja, te za vas pratimo sve relevantne sadržaje i obavještavamo vas o natječajima koji bi vas mogli potencijalno zanimati.

Ukoliko imate nedoumice, dodatna pitanja ili želite više informacija o temi, možete nas kontaktirati putem telefona na +385 95 610 0120 ili putem email-a na ured@uspjesankorak.hr.

Pogledajte i naše ostale članke iz Vodiča kroz projekte.

Izbornik
Font Resize
Contrast